Sveti Vlas,Chernomorska 42HOTEL LARISA***

НАЧАЛО ЗА ХОТЕЛА НАСТАНЯВАНЕ ГАЛЕРИЯ МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ КОНТАКТИ

В подножието на южните склонове на Стара Планина , в непосредствена близост до брега на Черно Море е разположен град Свети Влас. Той е на 10 км от историческия град Несебър.

Свети Влас заема северната част на залива, край който се намира Слънчев Бряг и вилно селище Елените, а Бургас е на 40 км по на юг.

Селището е основано през 2 век от древните траки. Тогава то е носело названието Лариса, чак през 14 век приема името на Свети Власий - покровител на търговците, животновъд, лечител.

На името на светеца е съществувал манастир през 14-18 век, опожарен от безбройните набези на пирати. Свети Влас е почитан светец и от католическата и от източно-православната църква.

В околностите на селото са били разположени още 4 манастира. Град Свети Влас е едно от най-старите селища в Община Несебър. През годините на османското владичество са известни няколко имена на селото и всички са свързани с манастирите.

Турците го наричали Кючюк манастир, а в регистрите е записано като село Манастир. С това име го споменават в своите трудове и големите изследователи на българските старини - братята Шкорпил. През XIV век по тези земи са изградени 5 манастира: "Св. Петър", "Св. Илия", "Св. Андрей", "Св. Влас", от който произлиза името на сегашния град, и девическият "Св. Ана". Всички те са унищожени през XVIII век, но отделни остатъци от тях все още могат да бъдат намерени.

След освобождението от турско робство, когато Източна Румелия е присъединена към Българското княжество името на селището се променя на Свети Влас. Това име се води официално в държавните регистри след 1886 година.

През 1963 година Влас е обявен за климатичен морски курорт. Микроклимата тук е благоприятен за лечение на белодробни заболявания.

През 2006 село Свети Влас придобива статут на град с решение на Министерския съвет.

През 2007 г. в Свети Влас е открито най-голямото яхтено пристанище в България, с капацитет от 300 яхти.


copyright (c) 2012  by hotel larisa                                                      Web Counter
Web Counter